De Vuurberg
Illustration Extinct Coral © A. van Roekel
Home Milieu & Energie Gezondheid & Wetenschap Duurzaam Bouwen Photo Gallery
Geologie & Reizen Landbouw & Voeding Natuurbescherming Eilanden Geokids.nl


TIP: GEweldige GEO-lezingen georganiseerd door de Geological Society of London:

Past Shell London Lectures overview >>



Publicaties Geologie & Reizen
2013



Artikelen Geologie & Reizen heden - 2014 >>
Artikelen Geologie & Reizen 2013 >>
Artikelen Geologie & Reizen 2012-2011 >>
Artikelen Geologie & Reizen 2010-2007 >>
Artikelen Geologie & Reizen tot 2007 >>
Londen viert 150 jaar underground
Kennislink, 29 november 2013

Lees dit artikel online >>
© TfL Intro: Dit jaar is het precies anderhalve eeuw geleden dat de eerste metro in Londen ging rijden. Aanvankelijk werden de wagons in Londen – die meer weg hadden van treinstellen dan van metrostellen – aangedreven met stoomkracht. Dat duurde niet lang, vanwege de overlast van stoom en zwaveldampen op ondergrondse stations.
Foto: © TfL
Een wereld van zand
Kennislink, 28 november 2013

Lees dit artikel online >>
alt= Intro: Om de Tweede Maasvlakte te kunnen aanleggen is veertien kilometer uit de kust bij Rotterdam in totaal 200 miljoen kubieke meter zand uit de Noordzeebodem gegraven. Dat is maar liefst een vijfde kubieke kilometer! Maar waar ligt de beste kwaliteit zand? Want de ene zandkorrel is de andere niet.
Foto: Tweede Maasvlakte © Havenbedrijf Rotterdam
Verloren rivieren
Kennislink, 16 november 2013

Lees dit artikel online >>
Ondergrondse rivier in rioolbuis © Trailer Lost Rivers Intro: Honderden riviertjes, beken en andere stroompjes liggen verborgen onder onze voeten, overdekt door keien en asfalt. Om redenen van hygiëne en de behoefte aan nieuwe infrastructuur zijn de rivieren in stedelijke gebieden de laatste eeuwen vaak overdekt en aangesloten op de riolering.
Foto: Carlo had een gaaf gebit © Annemieke van Roekel
Texel: wind helpt mensenhanden
Kennislink, 30 oktober 2013

Lees dit artikel online >>
Stuifschermen in De Slufter © Annemieke van Roekel Intro: Wie denkt dat bouwen met de natuur en bouwen met water iets nieuws is, heeft het mis! Op Texel wordt er al een half millennium gebruik gemaakt van de kracht van wind en water. Maar de natuur bouwt en breekt weer af, zoals op dit moment bij De Slufter gebeurt.
Foto: Stuifschermen in De Slufter © Annemieke van Roekel
Water: van diep tot hoog en van oeroud tot piepjong
Kennislink, 27 oktober 2013

Lees dit artikel online >>
Dieptemeting van zee of rivier © NIWA/Erica Mackay Intro: Niet alleen voor het menselijk lichaam is water essentieel. Dat geldt ook voor planeet Aarde. Zelfs in vaste gesteenten in de aardkorst en aardmantel is water onmisbaar voor de ons vertrouwde processen als plaattektoniek, zoals we kunnen lezen in het laatste nummer van Grondboor & Hamer, dat geheel aan water is gewijd.
Foto: Dieptemeting van zee of rivier © NIWA/Erica Mackay
De Tetrapod Trackway: spoorfossielen op Valentia Island
Gea Tijdschrift, september 2013

Lees dit artikel in Gea Tijdschrift >>
Panderichthys, voorloper van de tetrapode © Wikimedia Commons Intro: Op een steenworp afstand van de Ring of Kerry, aan de Ierse weskust, ligt Valentia Island. Hier liggen één van ’s werelds oudste fossiele sporen van viervoetige gewervelde dieren (tetrapoden) die aan de noordkust van het eilandje in de rots bewaard bleven. De tetrapoden evolueerden 380 miljoen jaar geleden uit de kwastvinnige vissen. Foto: Panderichthys, voorloper van de tetrapode © Wikimedia Commons
Hippos in Holland
The Netherlands Journal of Geosciences, september 2013

Download pdf >>
Lees de Nederlandse versie online >>
Bert Boekschoten in the VU Botanical Garden © Phiny van Roekel Intro: The Dutch paleontologist/geologist Bert Boekschoten turned 80 in September. In the September issue the The Netherlands Journal of Geosciences payed attention to the carrier of the 'Sunday’s child of Dutch earth sciences'. The last article is an interview with Boekschoten about his work and passion.
Foto: Bert Boekschoten in the VU Botanical Garden © Phiny van Roekel
Carlo de mosasauriër verder ontleed
Kennislink, 27 september 2013

Lees dit artikel online >>
Carlo had een gaaf gebit © Annemieke van Roekel Intro: Sinds precies een jaar geleden een fossiel van de tot nu toe oudste mosasauriër - het grootste zeereptiel uit het Krijt - van Limburg werd gevonden, is hard gewerkt aan het blootleggen van het skelet. Met oeverloos geduld was een team fossielenkenners in de weer met boortjes, haakjes en stofmaskers, maar vooral met de vraag: “Wie was Carlo?”
Foto: Carlo had een gaaf gebit © Annemieke van Roekel
Geopark dankzij hunebedden en ijstijden
Kennislink, 16 september 2013

Lees dit artikel online >>
Hunebed D27 bij Borger © Geopark de Hondsrug Intro: Het is niet toevallig dat juist in Drenthe het eerste Nederlandse geopark ligt. Die provincie is immers rijk aan archeologische en geologische fenomenen. De initiatiefnemers willen ‘het verhaal van De Hondsrug’ duidelijker gaan vertellen. Niet alleen met nadruk op de toplocaties, maar vooral over de samenhang ertussen binnen het ijstijdlandschap.
Foto: Hunebed D27 bij Borger © Geopark de Hondsrug
T.rex komt naar Nederland
Kennislink, 9 september 2013

Lees dit artikel online >>
Kuit en scheenbeen van T.rex © Servaas Neijens Intro: Het zal de eerste Tyrannosaurus rex worden die buiten de VS wordt tentoongesteld: de T.rex die momenteel door Naturalis in Montana wordt blootgelegd. Een unicum, aldus de onderzoekers, omdat het skelet niet alleen vrij compleet is maar ook weinig beschadigd en vervormd, na al die miljoenen jaren begraven te zijn geweest.
Foto: Kuit en scheenbeen van T.rex © Servaas Neijens
Miocene schatkamer onder groene zoden
Kennislink, 6 september 2013

Lees dit artikel online >>
Xenophora © Annemieke van Roekel Intro: Honderden kubieke meter op het oog doodgewone zwarte grond worden door de af en aan rijdende vrachtwagens naast een kuil uitgestort in Miste bij Winterswijk. Wie goed kijkt ziet er kleine, ronde, met modder besmeurde, grijze objecten in. Het zijn 16 miljoen jaar oude schelpen uit het Mioceen, een tijdperk waarin Nederland grotendeels met een warme zee bedekt was.
Foto: Xenophora © Annemieke van Roekel
Kamp: ’Risico’s zijn er altijd, ook bij schaliegas’
Kennislink, 27 augustus 2013

Lees dit artikel online >>
Porie in microfossiel in schalie © Clarkson University Intro: De finale beslissing van het kabinet over het toelaten van proefboringen naar schaliegas spitst zich toe op een risico-afweging. De tegenstanders van de boringen zullen verliezen want risico’s zijn per definitie te ‘beheersen’. Het ziet er naar uit dat het debat vooral een spel met woorden gaat worden.
Foto: Porie in microfossiel in schalie © Clarkson University
Kusterosie legt fossielen bloot
Kennislink, 18 augustus 2013

Lees dit artikel online >>
Fossiel van een ichthyosaurus © Annemieke van Roekelet Intro: Twee eeuwen geleden werden de eerste complete reuzenreptielen gevonden aan de zuidkust van Engeland, zoals de ichthyosaurus en de plesiosaurus. Langs de Jurassic Coast worden nog steeds met regelmaat bijzondere vondsten gedaan, zoals grote schedels van de ichthyosaurus. De instabiele rotskust geeft voortdurend nieuwe fossiele schatten bloot.
Foto: Fossiel van een ichthyosaurus © Annemieke van Roekel
Tijdreizen met ChronoZoom
Kennislink, 19 juli 2013

Lees dit artikel online >>
Boorkern Geverik Laagpakket © TNO Intro: Een ambitieus project is het: ChronoZoom. Het maakt het mogelijk te reizen into deep time, maar tegelijkertijd ook in de recente geschiedenis. ChronoZoom moet een eindeloze databank worden die wetenschappelijke kennis over een periode van miljarden jaren herbergt. Het project is opgezet door Berkeley University en Microsoft.
Beeld © ChronoZoom
Geheim schaliegasrapport maakt nieuwsgierig
Kennislink, 2 juli 2013

Lees dit artikel online >>
Boorkern Geverik Laagpakket © TNO Intro: De resultaten uit het onderzoek naar schaliegas door het ministerie van Economische Zaken zullen in belangrijke mate bepalen of er in Nederland geboord mag gaan worden naar schaliegas. Minister Kamp van Economische Zaken houdt de resultaten voorlopig nog even geheim, tot ongenoegen van enkele klankbordgroepleden.
Foto: Boorkern Geverik Laagpakket © TNO
Wereldstad in boerenland
Kennislink, 27 juni 2013

Lees dit artikel online >>
Koopvaardijschip op stadskaart uit 1625 Intro: De ontwikkeling van de middeleeuwse stad Amsterdam is prachtig te volgen aan de hand van het imposante kaartenboek Kaarten van Amsterdam 1538-1865, dat onlangs is verschenen. De oudste topografische kaart dateert uit 1538. Het boek geeft een gedetailleerde analyse van o.a. de kaarten uit de Gouden Eeuw en ziet het licht n.a.v. vier eeuwen grachtengordel.
Afb.: Koopvaardijschip op stadskaart uit 1625
Kan aardwarmte opraken?
Kennislink, 25 juni 2013

Lees dit artikel online >>
 De oerwarmte in de aarde is afkomstig van meteorietinslagen © David Roddy, USGS Intro: We kunnen niet eindeloos doorgaan met fossiele brandstoffen opstoken. De warmte uit het diepste van de aarde is een mooi alternatief. Op steeds meer plekken gaan er buizen in de grond om die aardwarmte ‘af te tappen’. Maar als we massaal overgaan op aardwarmte, koelt de aarde dan niet langzaam af? Foto: De oerwarmte in de aarde is afkomstig van meteorietinslagen © David Roddy, USGS
Mantelzorg voor de aarde
Kennislink, 21 juni 2013

Lees dit artikel online >>
Olivijnzand © Wikimedia Commons Intro: Uit de koker van geo-wetenschappers komt het idee dat het gesteente olivijn ingezet kan worden om het kooldioxidegehalte in de atmosfeer naar beneden te brengen. Tijdens het natuurlijke verweringsproces van gesteente dat olivijn bevat, wordt kooldioxide uit de atmosfeer vastgelegd. Semi-overheidorganisaties hebben olivijn nu ontdekt.
Foto: Olivijnzand © Wikimedia Commons
Vulkanisch steenmeel op Hollandse bodems
Kennislink, 31 mei 2013

Lees dit artikel online >>
Steenmeel op akkerland © de Biogeoloog Intro: Zoals alle deltagebieden in de wereld, is onze Nederlandse delta van oorsprong een vruchtbaar gebied. Door de hoge productie moet er wel voortdurend bemest worden en wordt er kalk toegevoegd om de juiste zuurgraad te bereiken. Door de nadelen van 'bekalking' wordt nu geëxperimenteerd met de toevoeging van gemalen vulkanisch gesteente.
Foto: Steenmeel op akkerland © de Biogeoloog
Bommen zoeken via boorgaten
Kennislink, 16 mei 2013

Lees dit artikel online >>
Bommen uit Laos © T&A Survey Intro: De meest gebruikte techniek om de diepe ondergrond in kaart te brengen is seismiek, dat gebruikt maakt van geluidsgolven. Door radartechnologie te gebruiken in een boorgat, kan de diepe ondergrond in detail in kaart worden gebracht. De nieuwe techniek wordt o.a. toegepast om bommen en explosieven in voormalige oorlogsgebieden op te sporen.
Foto: Bommen uit Laos © T&A Survey
Debat over ‘schaliegasbubbel’ breekt los
Kennislink, 1 mei 2013

Lees dit artikel online >>
© Brabant Water Intro: Binnenkort verschijnt een studie over schaliegas waaruit zal blijken welke stelling de overheid inneemt: mogen bedrijven proefboringen naar schaliegas gaan verrichten in Nederland? We zullen dan eindelijk te weten komen of schaliegas een nieuwe aardgasbel vertegenwoordigt of niet meer voorstelt dan de zoveelste ‘bubbel’.
Foto: Brabant Water
Noord/Zuidlijn in hartje Amsterdam(mer)
Kennislink, 24 april 2013

Lees dit artikel online >>
Kunstproject antipode © Guido van der Werve Intro: Met een nieuwe communicatiestrategie voor de Noord/Zuidlijn is Amsterdam uit het dal gekropen. Het infrastructurele project dreigde de stad letterlijk en figuurlijk onderuit te halen. Maar het vertrouwen begint zich te herstellen. Over vier jaar zal de Amsterdam tube wekelijks meer dan een miljoen reizigers gaan vervoeren.
Foto: Kunstproject antipode © Guido van der Werve
Nieuwe dimensie voor Wagenings bodemonderzoek

Lees dit artikel in de Geo.brief (KNGMG) 2013 nr. 2 (pdf) >>
Zandmotor © Rijkswaterstaat/Joop van Houdt Intro: Dankzij de toepassing van de luminescentie-datering (OSL) zal ruimte en tijd bij de studie van bodem- en landschapsvorming in sterkere mate betrokken worden. Met OSL fungeren kristallen van kwarts en veldspaat als ‘tijdklokken’; deze methode is vooral geschikt om de vorming van dynamische landschappen tijdens de laatste 500.000 jaar zeer nauwkeurig te dateren Foto: Zandmotor © Rijkswaterstaat/Joop van Houdt
Mysterie bodem opgelost
In: Kennislink, 2 april 2013

Lees dit artikel online >>
Sondeerwagen © TNO Intro: Met het nieuwe DINOloket wordt de Nederlandse ondergrond transparant. Met een muisklik kunnen we te weten komen welke aardlagen er diep onder onze voeten liggen. Tot enkele honderden meters diepte geeft het door TNO gebouwde DINOloket hierover uitsluitsel. Niet alleen de bodemsoort, maar ook grondwaterstanden zijn in dit databestand snel op te zoeken.
Foto: Sondeerwagen © TNO
Oud water is schoon water
In: Kennislink, 18 maart 2013

Lees dit artikel online >>
De waterstofbom was de bron van tritium © Wikimedia Commons Intro: In waterwinputten wordt water vanuit verschillende dieptes naar boven gepompt. Daardoor bestaat ons drinkwater uit een mix van water van verschillende leeftijden. Waterbedrijf Vitens en onderzoeksinstituut TNO ontwikkelden een methode om de ouderdom van het opgepompte water uiteen te rafelen. Ze doen dat met isotopen van zwaar waterstof: tritium. Foto: De waterstofbom was de bron van tritium © Wikimedia Commons
300.000 jaar in drie meter bodem
In: Kennislink, 21 januari 2013

Lees dit artikel online >>
Steilrand Donderen © Gerrie Koopman Intro: Het is zo moeilijk je voor te stellen dat ons land in een ver verleden werd bedolven door kilometers dik pakijs en oprukkende gletsjers. Dat Nederland ooit een poolwoestijn was, bewijst een verticale zandmuur in Drenthe, onlangs gedoopt als de Steilrand Donderen. De zandmuur leest als een boek over de IJstijden.
Foto: Steilrand Donderen © Gerrie Koopman

© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 7 januari 2025