De Vuurberg
Illustration Extinct Coral © A. van Roekel
Home Milieu & Energie Gezondheid & Wetenschap Duurzaam Bouwen Photo Gallery
Geologie & Reizen Landbouw & Voeding Natuurbescherming Eilanden Geokids.nl


Logo Vuurberg Uitgeverij

Naar publicaties over Amsterdamse fossielen >>


Publicaties Geologie & Reizen
2010-2007

Artikelen Geologie & Reizen heden - 2014 >>
Artikelen Geologie & Reizen 2013 >>
Artikelen Geologie & Reizen 2012-2011 >>
Artikelen Geologie & Reizen 2010-2007 >>
Artikelen Geologie & Reizen tot 2007 >>
Miocene flora verdronken in as
In: GEA, september 2010
Download pdf >> 3,79 mb
Versteende den © Annemieke van Roekel Intro: Het landschap in de buurt van het plaatsje Sigri, op het westelijk deel van het Griekse eiland Lesbos, is heuvelachtig en kaal. Hier en daar steken eenzame boomstronken uit de vulkanische bodem. Deze onvruchtbare plek in de oostelijke Egeïsche Zee was in het verre verleden onderdeel van de dichtbegroeide, continentale landmassa Aegiis.
Foto: Versteende den © Annemieke van Roekel
Portret van een geoloog:
Oliegeoloog Jan de Jager over Hollandse vulkanen
In: GEA, september 2010
Download pdf >> 1,73 mb
De Mid-Atlantische Rug
 © US Geological Survey Intro: Diep onder onze voeten komen we allerlei fossiele landschappen tegen, zoals riffen van kalksteen en zandwoestijnen. Jan de Jager, voorheen werkzaam bij Shell, heeÍt de meeste affiniteit met de late Jura, toen de aardkorst onder Nederland werd verhit en opgerekt. Het scheelde maar een haartje of de Atlantische Oceaan was in Nederland ontstaan.
Foto: De Mid-Atlantische Rug © US Geological Survey
Portret van een geoloog: Frank
Beunk over een groene planeet
In: GEA, juni 2010
Download pdf >> 1,72 mb
Venus © Nasa Intro: De laatste 3,5 miljard jaar is er op onze 'groene planeet' - die haar kleur dankt aan het mantelgesteente olivijn - niet veel nieuws onder de zon. Halverwege het Precambrium was er al plaattektoniek, evenals alle typen gesteenten die we vandaag de dag op aarde tegenkomen. Ook op andere planeten was in het geologisch verleden water aanwezig, zoals op Venus.
Foto: Venus © Nasa
Portret van een geoloog:
Johan ten Veen over plaattektoniek
In: GEA, maart 2010
Download pdf >> 0,99 mb
Gavdos island © A. van Roekel Intro: Hoog in de bergen vinden geologen als ze geluk hebben stukken fossiele oceaankorst. De ouderdom van dit gesteente onthult wanneer het gebergte deel uitmaakte van de diepzee. Zo was Turkije ooit onderdeel van de Tethys Oceaan, die het supercontinent Pangea doorkliefde. De huidige Middellandse Zee is het laatste overblijfsel van die oeroude Tethys.
Foto: De subductiezone ligt nu ten zuiden van Kreta © A.v.Roekel
Ons verleden ligt op Mars
In: EOS Magazine, februari 2009
Download pdf >> 499 kb
Olympus Mons © Nasa Intro: Tot 3,8 miljard jaar geleden lijken de Aarde en Mars onwaarschijnlijk veel op elkaar. Daarna gaan ze hun eigen weg. Op Mars vernietigen zonnewinden de atmosfeer doordat de dikke, isolerende korst het magnetisme afzwakte. Waterdamp en kooldioxide stroomden de ruimte in en de rode planeet belandde in een diepgevroren toestand. Dat de aarde niet hetzelfde lot heeft ondergaan, danken we aan plaattektoniek.
Foto: Olympus Mons © Nasa
Warmte uit de aarde
NUON Lentegids 2008/1
Lees het volledige artikel >>
Geyser Strokkur © A. van Roekel Intro: Een mooi voorbeeld van duurzame energie is te vinden op IJsland. De temperatuur aan het aardoppervlak loopt soms op tot het kookpunt. Op kilometers diepte is het grondwater zelfs 300 graden Celsius of hoger. Met deze overvloed aan aardwarmte worden de IJslandse huishoudens voor negentig procent voorzien in de energie voor verwarming en tapwater.
Foto: Geyser Strokkur © Annemieke van Roekel
IJsland. Land van elementen
In: Wildlife Magazine,
juli-augustus 2007
Lees de webversie van dit artikel >>
Touwlava in Nationaal Park Thingvellir © A. van Roekel Intro: Gelegen op de Mid-Atlantische rug is IJsland het product van twee geologische fenomenen: het uit elkaar drijven van de Amerikaanse en Europese aardschollen en de aanwezigheid van een hotspot. IJsland is te beschouwen als de Europese uitvoering van de Oost-Afrikaanse Great Rift Valley. Het relatief jonge eiland bruist van de vulkanische verschijnselen en geothermische energie.
Foto: Touwlava © Annemieke van Roekel
Hard Rock in the Netherlands
Only on this website
Lees dit artikel >>
Winterswijk Quarry © A. van Roekel Intro: Scarce consolidated rock in the Netherlands appears as Mesozoic limestone. It is mainly quarried for use in road building and as a fertilizer. The quarry near the town of Winterswijk is a unique site regarding the many fossils of Triassic marine and land life and a range of minerals. Trace and body fossils of marine reptiles are found here, that lived in this area around 240 million years ago.
Foto: Quarry with Triassic limestone © Annemieke van Roekel
Klimaatverandering. Wie doet er wat aan?
In: Wildlife Magazine,
juli-augustus 2007
Download pdf >> 1,06 mb
Bosbranden © Nasa Intro: Klimaatverandering is niet alleen lastig voor de mens. Tropische koraalriffen en amfibieën zullen het zwaarst worden getroffen. Krimp van leefgebieden treedt nu vooral op in poolgebieden en bergachtige streken. Sommige soorten sterven uit, anderen migreren. Op een langere tijdschaal bezien, is klimaatverandering echter een impuls voor de evolutie gebleken.
Foto: Uitstoot van broeikasgassen tijdens bosbranden, Nasa, MODIS Rapid Response Team, Goddard Space Flight Center
Malta & Gozo in 4 days
Go to travel report >>
Salt pans on Malta © A. van Roekel Summary: Malta, Gozo and Comino make up the Maltese archipelago. This Mediterranean island group is made up of Tertiary limestones from the Miocene and Oligocene. The yellow Globigerina limestone dominates the middle and eastern part of Malta; Upper Coralline limestone covers the western part. The older Lower Coralline limestone covers the south coast and northern coastal sections.
Photo: Salt pans carved from limestone near Il-Blata I-Bajda
Scotland in 4 days
Go to travel report >>
Quirang Rocks © A. van Roekel Summary: The Isle of Skye in Scotland is easy to reach by the West Highland Line. The roundtrip starts in Glasgow and takes you along the famous railway track to the fishing village of Malaig and next to the Isle of Skye. The description on this website offers you some geological and geographical information from sources that you might only find once you have reached your destination.
Photo by Annemieke van Roekel: Quirang Rocks, Isle of Skye
Eeuwig stijgen de zeeën
In: NRC, 20 januari 2007
Lees dit artikel >>
De echte kustllijn © AHN Summary: Het enige stabiele aan het klimaat is de voortdurende verandering. Fluctuaties in zeeniveau zijn heel normaal en vormen geen directe bedreiging voor de aarde. 'De stijging van de zeespiegel heeft Nederland gevormd,' zegt Bob Hoogendoorn, fysisch geograaf verbonden aan de TU Delft. Zijn project Spiegelzee, waarmee de historische en toekomstige zeespiegel langs de Nederlandse kust wordt uitgebeeld, is genomineerd voor de Academische Jaarprijs 2006/2007. Afb. www.hoesnel.nl

© Annemieke van Roekel. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie, plaatsing van teksten en/of afbeeldingen op andere websites of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur en de betreffende tijdschriftredacties.
Laatste wijziging: 7 januari 2025